LA CUINA DEL GALL

Havia de ser un menú de cocció lenta. Els ingrediedients: l’OBC, el cor infantil de l’escola Pepa Colomer i el grup Entrecordes format per nens i nenes de 9 anys aproximadament que a penes feia un any que tocaven l’instrument exclussivament en aquesta formació composta per violins, contrabaixos i ukeleles. L’objectiu era integrar-los en 15 minuts de música dins l’OBC dirigida per Kazushi Ono per al projecte ET TOCA A TU 2019.

Havia de ser un menú saborós i alhora apropiat per al paladar infantil. Fàcil de mastegar i de digerir. Tots els nens i nenes s’havien de sentir integrats dins l’orquestra, gaudint de la música però, també, començant a obrir les orelles a un llenguatge poc afí als seus hàbits d’escolta musical.

Doncs això: havia de ser un menú d’elaboració complexa però de fàcil digestió. Vet aquí el repte.

Des d’un primer moment la sintonia amb l’equip de l’escola va ser magnífica. Un bon inici: tots els estris en fila, relluents, esperant tocar fogons. De seguida vàrem convenir en elaborar el menú partint de les aromes de l’“Ocell de foc”, d’Igor Stravinsky, obra programada en el mateix concert que el projecte ET TOCA A TU. Stravinsky era sal i pebre, comí, canyella… Sabors nous i suggerents per a paladars verges.

Els nens i nenes van tastar i olorar l’Ocell de foc, i van establir el recorregut emocional de l’obra posant el focus en alguns dels temes característics de l’obra. Van ser ells, doncs, els qui van dissenyar els quatre plats del menú, de l’aperitiu a les postres: curiositat, ira, tristesa i renaixement. I també foren ells els qui van triar el condiment per a relligar l’àpat: un tema popular que apareix a “l’Ocell de foc” i que utilitzo més o menys emmascarat en el “Gall de foc”, especialment en els temps lents.

Jo vaig afegir al menú alguna coseta per picar: 3 interludis en els que els petits instrumentistes de l’Entrecordes havien de ser els protagonistes, el “tall”, que caldria amanir amb una subtil vinagreta lligada amb un polsim de vent, piano i percussió. I també vaig escollir un condiment exclusiu per al plat de la Ira: el tema musical identitari, molt rítmic, de l’Escola Pepa Colomer.

I…em vaig posar a cuinar.

-“Però… com és que… que ho has pogut….lligar tan…tan bé tot? – va interpel·lar una veu des del fons de l’aula el dia que vam escoltar plegats l’obra acabada. No m’imagino millor regal que aquesta reacció impulsiva d’un nen entusiasta preguntant-se pel xup-xup de la cocció.

He guisat a foc lent, amb molta cura i amor aquest menú que espero que resulti prou salat, suficientment dolç, i… amb el punt just de picant i d’acidesa….

Doncs això: un àpat de cocció lenta i fàcil digestió.

Mariona Vila

 

LA PUBLICACIÓ DE L’OBRAFICTA 2019

gall-de-foc3-1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s